Skapad av:
Eva Laser
Samlar in till:
Operation Smiles allmänna arbete

Där höger och vänster möts

I år 2021 är det närmare 50 år sedan jag inledde en yrkesgärning att rehabilitera och guida medmänniskor för att de ska lära sig det som krävs för att vända en situation som begränsar och hämmar deras möjligheter och livskvalité.

Redskapet jag använder sedan 30 år är en pedagogik, feldenkrais, som är en funktionell metod. Den vänder sig mot hjärnans förmåga till omskapande och nyskapande. Mot våra beteenden.

Under dessa år har jag blivit rikt belönad av att se att det jag kan och vet kan hjälpa Andra att vända en svår, ja ofta en omöjlig livssituation. Det har varit och är en meningsfull livsgärning.

Barn som har en medfödd läpp - käk - gomspalt behöver något helt annat. Det sker inte hur mycket än de själva eller deras föräldrar vill och bjuder till.

De behöver en strukturell reparation, en operation, där skickliga kirurger med sina team rekonstruerar de vävnader som inte utvecklats normalt. Om de inte får en operation riskerar om de ett liv i utanförskap, svårigheter med sitt tal och inte minst de riskerar undernäring.

Kampanjen och insamlingen heter smile – leende

Det är ett ansiktsuttryck som indikerar glädje och välbehag, välvillighet och munterhet. Kanske vädjar det till givmildhet?

Men samma läppar som är en del av mimiken utrycker vid andra tillfällen motsatsen. Barn behöver ha en välfungerande mun även för att uttrycka och kommunicera sorg, förtvivlan, smärta, ja besvikelse på ett självklart sett och bli förstådda och tagna på allvar.

Denna höst har jag engagerat mig i en insamling till förmån för barn med medfödda svåra handikapp. Jag har satt som första mål att efter tre månader kunna hjälpa ett barn till en nödvändig operation. När detta skrivs är det flera dagar dit.

Jag har gett insamlingen namnet ”Där höger och vänster möts”.

I många år har jag arbetat med människans funktionella samordning mellan höger och vänster. I det mänskliga är det mycket djupgående från hjärnfunktion till förflyttning och olika handhavande. När det gäller en ansiktsmissbildning ställs höger/vänster i skarpt läge. Mitt namnval ska ses som en stor ödmjukhet inför det biologiskt komplexa och utifrån en lång evolution ändamålsenliga.

Maimonides är en judisk filosof och läkare som levde på 1100 talet. Hans etik finns naturligt med i fundamentet av min yrkesverksamhet. Han formulerade en trappa för hur vi kan se på den viktiga och nödvändiga välgörenheten, de goda gärningarna. Högsta avsatsen är möjligheten att hjälpa en medmänniska till att bli självförsörjande. Dit strävar jag dagligen.

Men en Operation Smile insamling är ett annat trappsteg. Jag vill utifrån Maimonides filosofi att min insamling ska vara anonym, både givare och mottagare. Det innebär varken tacksamhetsskuld eller ära. Att barnen är anonyma för oss ligger i utformningen av insamlingen.
Vill du hjälpa mig hjälpa?
Stöd min insamling och bli en anonym givare.
Ge en gåva
3 650 kr
76%
4 Dagar kvar

Eva Laser donerat 411 kr

Senaste aktivitet

 • Anonym användare Anonym användare donerat 1 000 kr

  Ett barns födelse.

 • Anonym användare Anonym användare donerat 200 kr

  Jag blir själv glad av möjligheten att hjälpa andra. Tack Eva för ditt engagemang!

 • Eva Laser Eva Laser
  Efter 7 veckor har vi samlat in medel till en operation. Två av mina barnbarn är 5 år. År 2100 är det 84 år sedan deras födelseår.
  Kanske kommer barnet som blir opererat leva in i nästa sekel?
  Svindlande tanke...
  Jag flyttar fram målet till 4 800 kr

  Jag lånar ofta ut olika hjälpmedel på min skola för att underlätta lärandet. Det är gratis. Numera föreslår jag en anonym gåva när vederbörande lämnar tillbaka vad de lånat. Det tänker jag är något som kan utvidgas och växa/öka...


 • Anonym användare Anonym användare donerat 150 kr

 • Anonym användare Anonym användare donerat 189 kr

  Det närmar sig!

 • Eva Lisai Laser Eva Lisai Laser donerat 300 kr

 • Anonym användare Anonym användare donerat 250 kr

 • Anonym användare Anonym användare donerat 300 kr

  Vilket fint initiativ. Jag ger denna gåva med kärlek. När jag hjälper andra hjälper jag mig själv.

 • Anonym användare Anonym användare donerat 200 kr

  Bra initiativ!

 • Anonym användare Anonym användare donerat 100 kr

 • Anonym användare Anonym användare donerat 100 kr

  Eva Laser Eva Laser: Fint att du ansluter dig till min insamling.
 • Anonym användare Anonym användare donerat 150 kr

  Eva Laser Eva Laser: Tack för ditt bidrag. Uppskattar att du hörsammat min vädjan.
 • Christin Häggström Christin Häggström donerat 100 kr

  Eva Laser Eva Laser: Tack för ditt bidrag till Operation Smile!
 • Anonym användare Anonym användare donerat 500 kr

  Underbart initiativ

  Eva Laser Eva Laser: Tack!
  Välgörenhet mår bäst av anonymitet dvs när givare o mottagare är okända!

 • Eva Laser Eva Laser donerat 111 kr

  Hjälp mig att hjälpa!